Opioidmisbrug blandt unge: Ordførere kræver handling - minister går ind i sagen

Flere social- og sundhedsordførere kræver resolut handling for at få stoppet den alarmerende udvikling, hvor et stigende antal unge bliver afhængige af opioidpiller.

Flere myndigheder skal samarbejde om at få bremset et stigende misbrugsproblem med opioidpiller blandt unge hurtigst muligt.

Det mener flere ordførere på Christiansborg efter, at TV 2 Kosmopol den seneste uge har dokumenteret, hvordan misbrugsbehandlere oplever en stigning blandt unge, der bliver afhængige af de farlige piller.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) går nu ind i sagen og siger i en skriftlig udtaltelse til TV 2 Kosmopol, at hun er bekymret over problematikken.

- Det er dybt bekymrende, at man i kommunerne ser, at børn og unge eksperimenterer med smertestillende medicin, som er købt på gaden, og som både kan give en fysisk og psykisk afhængighed og store sociale og sundhedsmæssige konsekvenser, udtaler hun.

- Det er derfor vigtigt, at alle samarbejder om at løse problemerne. Her spiller kommunerne via samarbejdet med skoler og politi en central rolle i forhold til at forebygge misbrug og gribe de unge tidligt, før de bliver stofafhængige, siger ministeren.

Dolol, tramadol, opioidpiller - hvad er det?

Dolol er et smertestillende lægemiddel, der bruges mod moderate til stærke smerter.

Midlet kan købes på recept og bliver eksempelvis udskrevet ved stærke rygsmerter, eller hvis man har smerter efter at have fået fjernet visdomstænder.

Det aktive stof i Dolol hedder tramadol. Det er et morfinlignende stof, som findes i en lang række smertestillende midler af opioidtypen, hvoraf Dolol er en af dem.

Tramadol virker ved at dæmpe de impulser fra dit nervesystem, der sender besked til din hjerne om, at noget gør ondt. De mest almindelige bivirkninger er kvalme, svimmelhed og træthed.

Tramadol er også et opioid. Opioider er en gruppe af stoffer, som virker smertestillende. De mest kendte opioider er morfin, kodein, heroin, metadon og fentanyl.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Gentofte Hospital, Medicin.dk

Taskforce, kortlægning og ensartet indsats

Sagen om det stigende misbrug med blandt andet det smertestillende præparat Dolol tager sit udgangspunkt i et opråb fra Misbrugscentret Omega i Greve, hvor behandlere den seneste tid har registreret en større bølge af unge, der er blevet afhængige af opioidpillerne.

- Alle unge i Greve kender til opioidpillerne, og alle kan få fat i dem. Det er et problem, der eskalerer, sagde Christina Ekmann, der er en af misbrugsbehandlerne i Omega, tirsdag.

Siden har flere kommuner i hovedstadsområdet og i resten af landet tilkendegivet, at de også oplever problemet.

Flere af Folketingets social- og sundhedsordførere kræver nu resolut, hurtig og effektiv handling for at få stoppet den udvikling.

- Det er helt afgørende, at vi får sat ind med en ensartet indsats landet over, så vi både kan sikre forebyggelse og hjælpe folk ud af et eventuelt misbrug, siger socialordfører Peder Hvelplund (EL).

Hos SF foreslår socialordfører Theresa Berg Andersen at lade en særligt udpeget ekspertenhed undersøge problematikken.

- En taskforce kunne kigge på, hvad problemerne er inden for det her område. Jeg tror, det handler rigtig meget om forebyggelse, siger Theresa Berg Andersen (SF).

Brigitte Klintskov Jerkel, socialordfører for De Konservative, efterspørger noget lignende.

- Jeg synes, at ministeren skal sætte sig ned og få kortlagt det her. Hvad er omfanget af problemet, og hvad kan vi gøre, siger Brigitte Klintskov Jerkel (K).

Unge kan ikke få den hjælp, de har brug for

Opioider er en række forskellige morfinpræparater, der bruges som medicin imod smerter. Men de bliver også solgt illegalt som narkotika, hvor mange især unge bliver afhængige.

TV 2 Kosmopol kunne onsdag dokumentere, at det er meget let skaffe opioiderne via sociale medier som Snapchat.

Ifølge Torben Vangsted, der er misbrugskonsulent, er et problem, at kommunernes misbrugsbehandling er meget forskellig. Resultatet bliver ifølge misbrugskonsulenten, at unge ofte ikke kan få den hjælp, de har brug for, for at komme ud af et misbrug.

- Mange ungecentre har ikke tilknyttet lægefaglig ekspertise, der kan gribe den unge, forklarer han.

- Kalder på national handlingsplan

Jens Henrik Thulesen Dahl, der er Danmarksdemokraternes sundhedsordfører, mener, at opgaven især ligger hos politiet.

- Vi bliver nødt til at få sat nogle ressourcer af til, at politiet kan efterforske det her problem og få det stoppet, siger han.

Maria Durhuus, der er Socialdemokratiets misbrugsordfører, vil i stedet have indsamlet mere viden om problematikken. Og så peger hun på uddannelse.

- Vi skal ind og kigge på, at lægerne har den uddannelse, som de skal have, og hvordan misbrugsbehandling kan skrues sammen, så det rammer bredest muligt, så vi kan hjælpe flest muligt, siger Maria Durhuus (S).

Sverige har længe haft problemerne inde på livet. I Malmø er opioider den næstmest almindeligste årsag til at søge om hjælp til at komme ud af et misbrug, kun overgået af hash.

Også i USA har man de seneste mange år døjet med en stor misbrugsbølge af opioider. Sådan en vil ordførerne for alt i verden undgå, at Danmark havner i.

- Det her kalder jo på en national handlingsplan, der siger, hvordan man skal håndtere det her, og hvad er det for et beredskab, man er nødt til at have i den enkelte kommune, siger Jens Henrik Thulesen Dahl (DD).

Socialdemokraternes misbrugsordfører opfordrer til en samlet studietur til epicenteret på Københavns Vestegn.

- Sammen med de relevante ordførere vil jeg arrangere en tur til Greve, så vi kommer ned og taler med de mennesker, som har lavet et opråb på vegne af de unge, og som står i den her hverdag og har noget viden, vi her på Christiansborg ikke har, siger Maria Durhuus (S).

Sundhedsministeriet oplyser til TV 2 Kosmopol, at alle borgere, herunder også unge under 18 år,  har krav på at komme i lægelig stofmisbrugsbehandling inden for 14 dage.

Det betyder dog ikke, at alle kommuner skal have eget misbrugscenter, hvor der tilbydes for eksempel substitutionsbehandling. Kommunerne kan således lave aftaler om behandling i andre kommuner, regioner eller med private institutioner.

Du kan finde flere artikler omhandlende opioidmisbrug blandt unge i vores tema, som du finder herunder:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik