Hos den hedengangne supermarkedskæde Fakta var sloganet engang: ’Det tager kun fem minutter, men vi vil så gerne have, du bliver lidt længere’.
På Vanløse Station er det helt anderledes. Her kan det ikke gå hurtigt nok med at få deres passagerer ud af vagten.
Fra klokken seks om aftenen til seks om morgenen har man nemlig den seneste uge kunnet høre høj musik banke ud af stationens højtalere. En evigt gentagende melodi, der nok ikke falder i alles smag.
- Det lyder ganske forfærdeligt. Det er jo noget mærkelig musik, siger Kirsten Skovlund, der netop har taget toget til stationen, før hun bliver suppleret af sin veninde Birgit Rasmussen:
- Jeg kan slet ikke holde ud at høre på sådan noget musik.
Noget hit bliver det DSB-komponerede musikstykke heller ikke for en tredje passager på stationen, der er på vej hjem fra sit arbejde, da vi møder hende.
- Jeg synes, det er noget lort at høre på, lyder det kontant fra Lene Olsen.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Skal få uønskede personer væk
Gennem længere tid har DSB oplevet, at flere forskellige grupper har opholdt sig på stationen i længere perioder i aften- og nattetimerne, som ikke har været togpassagerer.
Og det er de grupper, man nu gerne vil have væk fra stationen.
- Det er både unge mennesker og hjemløse, der har haft længerevarende uønskede ophold på stationen, der ikke har noget at gøre med at køre i tog. Vi har prøvet med vagter, men nu forsøger vi med musik, som vi har gode erfaringer med, siger Per Ubbe Vestergaard Pedersen, der er chef for stationsservice hos DSB.
Det skal jo ikke være et opholdssted, som man kan se nogen bruger det til.
Samme koncept har DSB også på 14 andre stationer i landet. Lige nu bliver musikken også afspillet på Høje Taastrup og Lyngby Station i Region Hovedstaden.
Kan ramme de forkerte
- Det er musik, der er udviklet af professionelle komponister, som har arbejdet med det i mange år. Det er noget diffust musik, hvor flere faktorer spiller ind i forhold til, hvordan det påvirker os rent mentalt, og det har virket efter hensigten på flere stationer, forklarer Per Ubbe Vestergaard Pedersen.
Passagerer på Vanløse Station skal derfor begynde at vænne sig til musikken, også dem der bare står og venter på toget.
Og derfor erkender DSB, at det også kan genere de forkerte.
- Når vi gør det her, så rammer det jo også de passagerer, vi gerne vil have på stationerne, så det er hele tiden en afvejning, hvornår vi sætter det op, siger Per Ubbe Vestergaard Pedersen.
Lige nu er musikken sat til at blive afspillet i et bestemt tidsrum som standardopsætning. Men som noget nyt kan DSB også selv gå ind og regulere løbende, når det giver mening.
- Det er noget nyt, som blev muligt omkring jul. Vi kan dybest set i løbet af et kvarter omstille, hvis der er nogle lokale forhold, der gør, at det er en god idé at starte enten tidligere eller slutte tidligere. Det holder vi øje med på vores kameraer, forklarer han.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Afstemningen kræver et ja til cookies.
Så man kun kan stemme én gang om ugen.
Vær med ved at klikke på boksen her:
Man skal pga EU-regler nu sige ja til alle cookies for at kunne stemme, men der er ingen risiko for at nogen spionerer eller deler data; det er kun for at hver person kan stemme én gang. Vi har lavet en forklaring her.
Blandet modtagelse af initiativet
Imens passagererne på Vanløse Station er enige om, at musikken lyder ganske forfærdelig, så er der delte meninger angående selve formålet med musikken.
- Det er alletiders, det er det virkelig, siger Kirsten Skovlund, før veninden tager over:
- Det skal jo ikke være et opholdssted, som man kan se nogen bruger det til. Man kan se, der ligger madrester overalt, og jeg vil ikke turde gå herned efter mørkets frembrud, fortæller Birgit Rasmussen.
For Lene Olsen er musikken mest af alt irriterende for hende selv og andre passagerer, og hun mener, det er forkert at forsøge at få folk væk fra stationen.
- Jeg synes simpelthen, det er ærgerligt, at de gør det. De unge og hjemløse generer ikke nogen, og jeg synes, det er fint, de hjemløse har et sted at gå hen. Det er spild af skatteydernes penge, slutter Lene Olsen.