Utilfredse forældre udløste folkeafstemning om skole i Holte - nu er stemmerne talt op

En sammenlægning af to folkeskoler vakte sidste år bekymring hos forældre i Rudersdal. Nu er fremtiden for de to folkeskoler næsten afgjort.

Fremtiden for den omdiskuterede Holte Skole i Rudersdal Kommune er kommet et skidt nærmere en afgørelse.

Oprindeligt var kommunens plan at sammenlægge to skoler – skolen ved Rønnebærvej og skolen på Grünersvej, da kommunalbestyrelsen mente, at det var bedre at samle eleverne på én skole fremfor på flere forskellige matrikler.

Men skolesammenlægningen blev dog et så stort diskussionsemne - og afledte heftig kritik fra særligt en stor gruppe forældre, at kommunen besluttede at afholde en vejledende lokal folkeafstemning.

Stemmerne, der er afgivet mellem den 16. december sidste år til den 8. januar i år,  er nu optalt, og flertallet ønsker, at Holte Skole bliver samlet på to matrikler i stedet for på en, og netop det resultat vækker glæde hos forælder Lisbeth Bach-Kjeldsen, der tidligere har været bekymret for skolens fremtid.

- Jeg er personligt ret glad for det her resultat, fordi vi har fået det bedst mulige resultat ud fra præmissen, siger Lisbeth Bach-Kjeldsen og påpeger, at præmissen var en samlet skole.

- Ved at gøre det på den her måde, synes jeg, vi bedst muligt bruger de faciliteter, vi har til rådighed, og vi bruger også de penge, vi har, siger Lisbeth Bach-Kjeldsen.

I alt blev der afgivet 2.264 stemmer. 63,21 procent stemte for en samlet skole på to matrikler, mens 29,51 procent af stemmerne var rettet mod en samlet skole på én matrikel.

Ifølge Lisbeth Bach-Kjeldsen fortæller afstemningen og dens resultat, at skolen betyder noget for folk – et resultat, der også får betydning for hende.

- For mig betyder det på det personlige plan, at jeg ikke skal lede efter et alternativ til mine børn. Nu er der en løsning lokalt. De kan blive ved med at gå i skole med deres kammerater i nærområdet, siger hun.

Partier vil følge folkeafstemningen

De stemmeberettigede til den vejledende folkeafstemning var borgere over 18 år, der er bosat i Holte Skoles skoledistrikt og forældre bosat uden for dette, men med børn på Holte skole.

Stemmeprocenten kom op på 40,7 procent, og det er borgmester Ann Sofie Orth (K) glad for.

- Jeg glæder mig over den høje stemmeprocent. Det er første gang, vi gør det her, siger borgmesteren og fortsætter:

- Jeg er glad for et klart og tydeligt resultat, som for mit eget partis vedkommende er til at navigere efter.

Ann Sofie Orth understreger, at hun ikke selv havde nogen favorit blandt de to modeller, der blev stemt om.

Resultatet skal nu drøftes blandt kommunalbestyrelsens partier på et møde tirsdag den 10. januar, og mod slutningen af januar bliver den endelige beslutning om fremtiden for Holte Skole taget.

- Nu skal vi se, hvad de øvrige partier mener, men jeg ville blive noget overrasket, hvis de ikke følger resultatet, siger Ann Sofie Orth og påpeger at hendes parti, de Konservative, vil følge beslutningen af den vejledende lokale folkeafstemning.

Selvom beslutningen om Holte Skoles fremtid ikke formelt er afgjort, så viser en rundringning, som TV 2 Lorry har foretaget, at Lokallisten, Venstre, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og løsgænger Julie Quass også bakker op om resultatet af afstemningen. 

Det betyder, at der kan samles et klart flertal om beslutningen.

SF ønsker ikke at kommentere på resultatet af folkeafstemningen.

Opbakningen til folkeafstemningens resultat finder Venstres næstformand i Børne- og Skoleudvalget, Malene Barkhus Larsen, som en pligt. Hun påpeger, at man ikke kan være andet end bekendt at bakke op. 

- Forældrene har talt nu, og nu skal skolerne sammen med kommunalbestyrelsen i arbejdstøjet, siger Malene Barkhus Larsen (V) og påpeger, at mindretallet også skal høres.

- En tredjedel stemte for den første løsning, og dem skal vi også have in mente - hvad deres bekymringer er, og hvordan vi kommer dem i møde. Hvis vi ikke tager dette seriøst, så vil udfordringer kun blive til problemer, og det ønsker vi ikke i Venstre, siger hun.

Ikke fan af folkeafstemning

På trods af folkeafstemningens gunstige udfald for forælderen Lisbeth Bach-Kjeldsen, så er hun alligevel ikke tilhænger af metoden for beslutningen.

- Nu har vi prøvet en folkeafstemning. Jeg synes ikke, det er måden at gøre det på. Borgerinddragelsen - og det at være i dialog politikere og borgere imellem - er jeg stor tilhænger af, men i sidste ende ville jeg gerne have haft, at det var kommunalbestyrelsen selv, der tog beslutningen, og at de ikke lagde beslutningen ud til borgerne, siger Lisbeth Bach-Kjeldsen.

Den lokale folkeafstemning er ifølge Rudersdals borgmester et resultat af de Konservatives valgløfte om mere borginddragelse.

Selvom kommunen ikke har flere lokale folkeafstemninger på bedding, så afviser Ann Sofie Orth ikke, at kommunen vil gøre brug af lignende afstemninger fremadrettet.

- Nu har vi en erfaring med folkeafstemning, og det kommer vi til at udvikle på, siger borgmesteren.

Sagen om skolesammenlægningen behandles i Børne- og Skoleudvalget onsdag den 18. januar. 

Kommunalbestyrelsen vil derefter tage den endelige beslutning om Holte Skoles fremtidige struktur den 25. januar.

I klippet nedenfor kan du set et tidligere indslag fra TV 2 Lorry om den store ballade omkring skolesammenlægningerne i Rudersdal.

Forældre til skoleelever i Holte er ikke begejstrede for beslutningen om at sammenlægge to skoler.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik