Nu vil politikerne fratage dømte bandemedlemmer kontanthjælpen

Mens den verserende bandekrig raser, vil politikerne tage nye redskaber i brug for at komme banderne og deres kriminalitet til livs.

På Christiansborg er regeringen nu klar til at gå direkte efter bandernes pengepung.

Det bekræfter beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Er man bandemedlem, og bliver man dømt for banderelateret kriminalitet, så skal det have konsekvens i forhold til ens offentlige ydelser. Jeg går efter, at man efter at have udstået sin straf skal ned på en ydelse, som minder om integrationsydelse – altså den lavest mulige ydelse, siger han til TV 2.

Forslaget kommer fra Dansk Folkeparti, der vil sætte dømte bandemedlemmer i karantæne i fem år, så de i en periode ikke kan modtage kontakthjælp på lige fod med andre borgere.

Og med regeringens støtte tegner der sig et flertal på Christiansborg.

- Det er for at sende et signal om, at vi på ingen måde accepterer den aktivitet, der finder sted i nogle af vores byer i Danmark. Man kan ikke være bandemedlem og så stadig være på offentlig ydelse, siger Troels Lund Poulsen.

Livet skal være så surt som overhovedet muligt

Hos Dansk Folkeparti glæder man sig over, at regeringen nu er klar til at sløjfe kontanthjælpen.

- Vi vil sende et meget klart signal om, at det her er uacceptabelt. Hvis man er udenlandsk statsborger, så skal man selvfølgelig udvises, og hvis man er dansk statsborger, så skal livet gøres så besværligt som overhovedet muligt, siger udlændingeordfører Martin Henriksen til TV 2.

Han vil arbejde for at dømte bandemedlemmer sættes i karantæne fra offentlige ydelser så lang tid, som overhovedet muligt.

Forslag bekymrer bandeekspert

Men politikerne skal passe på.

Sådan lyder det fra Line Lerche Mørck, der er forsker i bandeintervention ved Aarhus Universitet, som hævder, at en fratagelse af offentlig støtte blot vil gøre det endnu sværere for bandemedlemmerne at forlade det kriminelle miljø.

- Jeg er bekymret. Min frygt vil være, at de bare går ud og laver mere kriminalitet for at finansiere deres liv, siger hun til TV 2.

Ifølge forskeren er kontanthjælpen systemets sidste mulighed for at holde en kontakt til de unge i kriminelle miljøer.

- De unge mennesker har en kontakt til jobcentret, når de skal op og modtage deres hjælp. Ved at fratage dem det mister de den sidste kontakt til systemet. Den kontakt, der kan være nerven i forhold til at få dem ud af bandemiljøet og få dem videre i et godt liv, forklarer Line Lerche Mørck.

Hvad skal de have i stedet?

Dansk Folkeparti tager forslaget med til forhandlingsbordet i næste uge, hvor man så skal nå til enighed om, hvad dømte bandemedlemmer skal have i stedet for kontanthjælp.

Ifølge Grundloven må man nemlig ikke bare fjerne alle sociale ydelser.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik