Varmeeksperterne råder til, at du gør fire ting denne vinter

Er det en god idé at flytte sofaen væk fra radiatoren i stuen? Læs med og bliv klogere på, om danskernes varmeråd egentlig holder.

De stigende priser får flere og flere danskere til at dele spareråd med hinanden og overveje, hvor der kan spares rundt om i hjemmet.

Med udsigt til en kold vinter, er det blandt andet råd til, hvordan man holder varmen – men samtidig også sparer penge – der går igen.

TV 2 har sat sig for at teste, om fire af danskernes varmeråd egentlig er værd at følge.

Vi har derfor rakt ud til to eksperter i indeklima, Lars Gunnarsen fra Aalborg Universitet og Jørn Toftum fra Danmarks Tekniske Universitet, der kommenterer på varmetiltagene.

1. Placér dine møbler væk fra radiatorer

Et af danskernes råd går på, at man kan spare penge på varmeregningen ved at rykke store møbler væk fra radiatorerne.

Begge eksperter er enige i, at det kan gøre en forskel.

- Du bør være opmærksom på ikke at placere store møbler, som for eksempel en sofa, tæt op ad radiatoren, lyder vurderingen fra Lars Gunnarsen, der er ekspert i indeklima ved Aalborg Universitet.

Når sofaen blokerer, er det nemlig med til at forringe radiatorens varmeafgivelse og effektivitet.

quote Træk gerne bare sofaen en smule ud

Jørn Toftum, DTU

Lars Gunnarsen påpeger, at der i stedet for, at varmen søger ud i rummet, opstår en risiko for, at varmen strømmer den modsatte vej ud igennem væggen.

Samtidig kan rørsystemets varmetab blive større, hvis store møbler står tæt op ad radiatoren.

- Alt, der blokerer, medfører et behov for, at radiatoren skal være varmere og dermed arbejde mere, siger Lars Gunnarsen.

Jørn Toftum, der er ekspert i indeklima på DTU, er enig i, at det kan forøge radiatorernes effekt en smule, hvis de ikke står tildækket. Men ifølge ham burde det ikke udgøre den store forskel.

- Der er en lille besparelse, og du opnår en smule bedre varmeafgivelse. Men det er ikke den voldsomme effekt, vurderer Jørn Toftum.

Nogle anbefalinger lyder på, at man bør rykke sofaen op til en halv meter væk fra radiatoren. Det er ifølge Jørn Toftum lige i overkanten.

- Træk gerne bare sofaen en smule ud, så den ikke skærmer helt.

2. Træk gardiner og persienner for

Er det en god idé at trække gardiner og persienner for om aftenen og natten? Ifølge eksperterne er svaret ja. Der er dog et par forbehold.

Eksperterne påpeger, at isoleringsevnen generelt bliver bedre, hvis gardinerne er trukket for. Dermed reduceres varmetabet omkring vinduerne.

- Gardiner vil fungere som et ekstra lag isolering, mens persienner reflekterer varmen inde fra rummet, fortæller Jørn Toftum.

Begge eksperter understreger dog, at det samtidig er vigtigt at udnytte sollyset i dagtimerne. Her vil solen nemlig være med til at varme rummet op.

quote Du skal ikke hovedløst trække gardinerne for

Lars Gunnarsen, AAU

Der er særlig stor effekt i at udnytte gardinernes isoleringsevne, hvis du har ældre ruder, forklarer Lars Gunnarsen.

- Med energiruder er det ikke så vigtigt, men har du derimod gamle termoruder, kan du vinde meget.

Samme vurdering kommer fra Jørn Toftum fra DTU. Det skyldes ifølge ham, at nyere vinduer har en bedre isoleringsevne.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på risikoen for dug på ruderne. Opstår der kondens, kan det nemlig på sigt udvikle sig til en risiko for skimmelsvamp.

- Du skal derfor ikke hovedløst og konsekvent trække gardinerne for, tilføjer Lars Gunnarsen fra Aalborg Universitet.

Hvis det pludselig løber ned med vand af vinduets sider, er det ifølge eksperterne tid til at lufte ud.

Men at trække gardiner for og lukke persiennerne om aftenen er ifølge Jørn Toftum som hovedregel et ”nemt og godt råd at følge”.

3. Forskellige radiatortemperaturer

Det tredje råd giver anledning til et både-og-svar fra eksperterne. For kan du have radiatorerne sat til forskellige temperaturer rundt om i boligen?

I stuen foretrækker nogle at have lidt højere temperaturer, mens der omvendt er andre, der foretrækker kulde i soveværelset.

quote Sæt lidt varme på overalt i boligen

Jørn Toftum, DTU

Begge eksperter påpeger, at det godt kan lade sig gøre at have radiatorer sat til lidt forskellige temperaturer. Men særligt energimæssigt er der penge at spare ved at lade være.

- Sæt lidt varme på overalt i boligen, så det ikke bliver iskoldt nogle steder og meget varmere andre steder, siger Jørn Toftum fra DTU.

Det skyldes ifølge eksperterne, at hvis det bliver ekstra koldt i soveværelset, bliver overfladerne i rummet koldere. Der opstår derved en øget risiko for kondens og skimmelsvampe.

Samtidig bruger de varme radiatorer ekstra kræfter på at pumpe varme ud i de koldere rum.

Hvad sker der, når du kun har en radiator tændt?

Forestil dig, at du tænder din ene radiator, mens alle andre i boligen er slukket. Radiatoren vil kalde på mere, så der bliver sendt mere og varmere vand afsted. Varmekilden arbejder pludselig hårdere, fordi radiatoren skal have vand ved en høj temperatur for at kunne varme nok. En højere temperatur af vandet, der sendes til radiatoren, kræver dermed mere energi, end ved en lavere temperatur.

Har du alle radiatorer på samme temperatur, kan vandet måske nøjes med at være op til 45 grader. Er det derimod kun den ene, der er tændt, skal radiatoren måske nærmere varme vandet op til 70-80 grader. Det kommer dog an på, hvordan varmesystemet regulerer.

Kilde: Jørn Toftum, DTU

Eksperterne vurderer, at du godt kan skrue lidt ned for temperaturen inden sengetid, men det er samtidig vigtigt at lufte ud.

Om dagen er anbefalingen en anden.

- Sørg for, at der i dagtimerne er samme temperatur i soveværelset som resten af boligen, konkluderer Lars Gunnarsen fra Aalborg Universitet.

4. Husk udluftning

Det kan virke en smule ulogisk, når man lukker den varme luft ud og bytter den ud med en kold vinterluft.

Derfor er det heller ikke alle, der i vintermånederne er lige gode til at få luftet ud.

Men det er ifølge de to eksperter vigtigt at huske udluftningen.

- En familie på fire udskiller hver dag cirka 10 liter vand, siger Jørn Toftum.

Han fortæller, at vandet kommer fra det daglige forbrug. Alt lige fra udånding og madlavning til tøjvask, tørring og bade.

quote Luft ud kort, kraftigt og ofte

Lars Gunnarsen, AAU

Der fordamper altså dagligt en masse vand i de danske hjem, som optages i luften. For at undgå for meget fugt, er det derfor vigtigt at huske udluftningen.

Om vinteren er der ifølge Lars Gunnarsen bedst økonomi i at lave korte og kraftige gennemtræk.

- Brug fem minutter på at åbne alle vinduer og luk dem så igen mindst tre gange om dagen, lyder anbefalingen fra eksperten.

Ifølge Lars Gunnarsen kan du tænke i tre ord, når det kommer til udluftning i vinterhalvåret:

- Luft ud kort, kraftigt og ofte.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik