- Forfærdeligt. Det er helt forfærdeligt.
Sådan lyder reaktionen fra Anje Holmstad, der er bestyrelsesformand for boligorganisationen Boliggården, som udlejer boligerne på Stævnen i Snekkersten, hvoraf 65 boliger er blevet evakueret på grund af fare for akut nedstyrtning.
TV 2 Kosmopol har beskrevet sagen indgående siden fredag aften, hvor lejerne fik beskeden om, at de skulle forlade deres boliger.
Siden da har TV 2 Kosmopol også forsøgt at få Boliggården i tale.
Beboerne fik besked om, at deres egne forsikringer skulle stå for genhusningen, men det var ifølge eksperter ikke rigtigt – og også kommunen er blevet klar i sin kritik af Boliggården.
Ifølge bestyrelsesformanden er Landsbyggefonden nu involveret i arbejdet med den videre proces, da Boliggården har måttet sande, at deres egen forsikring heller ikke dækker genhusningen af de ramte lejere.
Boliggården: Der kan ske fejl
Imens efterlyser lejerne klarere kommunikation om, hvad der skal ske.
Indtil nu er de blevet informeret gennem pressemeddelelser, som har efterladt lige så mange spørgsmål, som de har besvaret.
Er det optimalt, at I kommunikerer til de her borgere gennem pressemeddelelser?
- Det er det nok ikke. Men som sagt: Når man skal håndtere en situation, man aldrig har været i før, og som er helt forfærdelig, så kan der ske fejl. De vil blive håndteret, lige så snart, de dukker op, siger Anje Holmstad, bestyrelsesformand for Boliggården.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Spørg Os - Formular
_
Men selvom kommunikationen indtil nu har været sparsom til beboerne, forsikrer hun, at der arbejdes på højtryk for at finde nye løsninger.
- Jeg ved, at de her stakkels mennesker bor på nogle hoteller lidt rundt omkring. Og jeg ved, at vores ansatte i Boliggården arbejder på fuld drøn for at finde ud af, hvordan man kan lave en bedre genhusning end på hoteller, siger Anje Holmstad og tilføjer:
- Det er jo ikke sådan, at vi lige står og har 65 boliger, der bare venter på at blive fyldt op.
Det er jo ikke sådan, at vi lige står og har 65 boliger, der bare venter på at blive fyldt op.
Gør I nok for at sikre, at de her borgere bliver genhuset på en god måde?
- Ja, vi ville jo være tåbelige, hvis ikke vi gjorde nok. Vi gør alt, hvad vi kan.
Men alligevel, nu er det tirsdag i dag, der er gået fire dage, og der er umiddelbart ikke sket noget?
- Der er umiddelbart ikke nogen, der kan huse alle de her mennesker.
Men er det godt nok, når det er jer, der har ansvaret?
- Det er jo godt nok, når det er en umulig situation.
Men det er jo jer, der har ansvaret for at løse den situation?
- Ja. Du kan jo godt sige, at nogen har et ansvar, de skal løfte, og som de af al magt prøver at løfte på alle mulige måder. Men hvis ikke man kan finde ledige boliger eller boformer, så kan det godt lige vare et par dage før, man finder 65 ledige boliger, ikke?, siger Anje Holmstad.
Eksperter: Boliggården står med ansvaret
Indtil videre er det fortsat uklart, om borgerne skal betale husleje fremadrettet og hvordan lejerne bliver genhuset.
Ifølge både Forsikring og Pension og Lejernes Landsorganisation er der dog ingen tvivl om, at det er det almene boligselskab Boliggården, som skal løse udfordringen med genhusning. Også selvom deres forsikring ikke dækker.
- Det kan sagtens være, at boligorganisationen ikke er forsikret mod den slags. Det lyder meget plausibelt, fordi det ikke er så ofte, at man er forsikret mod konstruktionsfejl, siger Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikring og Pension.
Hos Lejernes Landsorganisation lyder vurderingen, at lejerne er godt stillet i forhold til den kommende genhusning.
- På det almene område er der ikke den store tvivl. Det er udlejer, der skal stå for genhusning.
- Det er udlejer, som ikke leverer det, som lejerne har betalt for: En bolig, de kan bo i, siger chefjurist hos LLO Danmark, Anders Svendsen, til TV 2 Kosmopol.
Det er endnu uvist, hvor længe lejerne skal være evakueret fra ejendommen. Ifølge Boliggården afventer man fagfolks vurdering af sagen.
Boliggården er en almen boligorganisation i Helsingør, som udlejer omkring 6.500 boliger.