Borgmester kritiseres for ikke at aflyse høstfest for 100 pensionister 

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), beskyldes for at spille hasard med ældre borgeres ve og vel, når han vil gennemføre en høstfest for 100 pensionister 8. september. 

Skal 100 pensionister have lov til at samles for at nyde lækre serveringer mellem halmballer og kornsække til høstfest i en idrætshal i Ishøj?

Det spørgsmål har fået borgere, politikere og seniorråd i Ishøj Kommune op af stolene. 

Det er uforsvarligt og unødvendigt at samle 100 ældre mennesker til fest og bespisning, lyder kritikken, mens den 73-årige borgmester Ole Bjørstorp (S) holder fast i, at arrangementet kan gennemføres forsvarligt. 

quote Det er fuldstændigt tåbeligt

Peter Møller, formand for Ishøj Kommunes seniorråd

Blandt de mest barske kritikere er de ældre selv. 69-årige Peter Møller er formand for kommunens seniorråd, og han mener, at borgmesteren spiller hasard med de ældres velbefindende.

- Det er fuldstændigt tåbeligt. Vi i Seniorrådet er dybt uenige i, at høstfesten skal afholdes. Det er sårbare ældre mennesker, og vi er jo mere udsatte, siger Peter Møller til TV 2 Lorry. 

Kommunernes Senior/Ældreråd

Seniorrådet er en selvstændig, kommunal forvaltningsenhed, og er omfattet af reglerne om inhabilitet, tavshedspligt og offentlighed i forvaltningen.

Men er det ikke i orden at lave en fest til glæde for byens ældre - forsamlingsforbuddet bliver overholdt og der tages en masse forholdsregler?

- Fornuften kan vi ikke få øje på. Spar dog de penge og lav ordentligt rabalder til jul i stedet for. Det er alt for risikabelt. Lad os nu komme ud på den anden side med så få syge og smittede som muligt, siger Peter Møller. 

Hårdt ramt af corona

Hver sommer plejer op mod 1200 pensionister fra Ishøj Kommune at blive kørt i busser ud i det ganske land på den årlige sommertur. Det fik coronavirus i år sat en stopper for, og i juni blev det i stedet besluttet, at der skulle holdes en høstfest. 

Ishøj Kommune har generelt været særdeles hårdt ramt af coronavirus. Tidligere på måneden stod det klart, at kommunen på det tidspunkt ifølge tal fra Statens Serum Institut var den hårdest ramte i landet med 835 smittede per 100.000 indbyggere.

I sidste uge blev en medarbejder på plejehjemmet Torsbo smittet med coronavirus, og aktuelt har Ishøj Kommune haft fire nye smittetilfælde de seneste syv dage.

I TV 2 Lorrys sendeområde er det således kun Høje Taastrup, Glostrup og Rødovre, der har flere smittede per 100.000 indbyggere lige nu. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Ishøj Rådhus
Ishøj Rådhus
Foto: TV 2 Lorry

Partikollega: Drop festen

I Ishøj Byråd bliver Ole Bjørstorp, der har været borgmester i 21 år, fra flere sider opfordret til at droppe høstfesten. Partikollegaen Merete Amdisen (S), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget, har efter dialog med Seniorrådet og Handicaprådet anbefalet at aflyse høstfesten eller i det mindste udsætte festen til senere på året. 

Hun var ellers selv med til at præsentere planerne for en høstfest, men den seneste tids coronaudvikling har fået hende på andre tanker. 

- Med et relativt højt smitte-indeks, syntes jeg ikke, at vi som myndighed skal afholde arrangementer, der ikke er strengt nødvendige, og det er en høstfest alt andet lige ikke, siger Merete Amdisen til TV 2 Lorry. 

Hun oplyser desuden, at et enigt Social- og Sundhedsudvalg ved det seneste møde har aflyst en række arrangementer i efteråret - blandt andet et fest for frivillige, Store Cykeldag og et stormøde om demensområdet.

Udover at være dybt uenige om høstfest den 8. september er Merete Amdisen og Ole Bjørstorp også uenige om, hvem der skal være Socialdemokratiets borgmesterkandidat ved det kommende kommunalvalg i 2021. 

De vil nemlig hver især være spidskandidat og repræsenterer hver en gruppering i den 11 mand store byrådsgruppe, der siden efteråret sidste år har været martret af internt drama. Det kan du læse mere om her. 

Det er ikke det eneste Ole Bjørstorp-drama, der har trukket overskrifter på det seneste. Ekstra Bladet kunne således i januar afsløre, at han kørte rundt i en kommunalt betalt tjenestebil stik imod reglerne.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Merete Amdisen og Ole Bjørstorp i byrådssalen i Ishøj.
Merete Amdisen og Ole Bjørstorp i byrådssalen i Ishøj.
Foto: TV Ishøj

V: Borgmester fatter ikke alvoren

Selvom Socialdemokratiet sidder tungt på magten i Ishøj Byråd, har Venstre og Enhedslisten i et fælles opråb ligeledes forsøgt at få Ole Bjørstorp til at aflyse høstfesten. 

Lennart Nielsen (V) og Ole Wedel-Brandt (Ø) skriver således i et læserbrev i lokalavisen Sydkysten den 19. august, at det på et byrådsmøde blev foreslået at aflyse festen - men at det blev afvist. De mener, at arrangementet kan være til fare for udsatte borgere i Ishøj.

“Vi opfordrer derfor borgmesteren til at besinde sig og aflyse dette arrangement, der er helt ude af trit med situationen,” skriver de to byrådsmedlemmer. 

Borgmester Ole Bjørstorp skriver i et svar ved siden af læserbrevet:

“Når planlægningen af Høstfesten fortsætter, er det fordi. der er taget højde for, at beboerne på de to plejecentre holder deres egen sommerfest. Og ikke deltager i høstfesten. Jeg kan ikke sige om høstfesten holdes, fordi det afhænger af det smittetryk i Ishøj, som i dag er meget lavt, holder sig på det lave niveau. Andelen af befolkningen, som aktuelt formodes at være syge med covid-19 er på 0,04 %. Kommunen er i stand til at sikre, at de foranstaltninger, som regeringen kræver, overholdes. Høstfesten er i dag udsolgt.”

Lennart Nielsen (V) følger onsdag op med et nyt læserbrev i Sydkysten. Han forstår ikke Ole Bjørstorps argumenter:

“Han fatter tilsyneladende ikke alvoren, og jeg må jo erkende han som formanden for seniorrådet i Ishøj, at borgmesteren spiller hasard med borgernes helbred.”

“Flere udvalg har taget afstand for dette arrangement, alligevel træffer han en ”borgmesterbeslutning” om at det skal afholdes. Jeg spørger helt ærligt mig selv, hvad tænker manden dog på?” lyder det fra Lennart Nielsen. 

Borgmester: Vi har tjek på det

Det er ikke første gang, at Ole Bjørstorp er havnet i centrum for debat om store forsamlinger i Ishøj Kommune. 

Onsdag den 12. august skulle der således have været gennemført et borgermøde om et nyt byggeri ved plejecentret Kærbo. Mødet skulle have været afholdt i Kærbos samlingssal, og også her blev borgmesteren af Seniorrådet kraftigt opfordret til at aflyse arrangementet. 

Ole Bjørstorp aflyste borgermødet tre timer inden, det skulle begynde. I en pressemeddelelse gav han blandt andet følgende begrundelse:

- Vi kan høre på den lokale debat, at formålet med borgermødet bliver overskygget af bekymringen for at invitere folk til møde på et plejecenter i disse corona-tider. Derfor vælger vi at aflyse arrangementet, sagde han. 

Til lokalavisen Sydkysten uddybede han: 

- Vi havde taget alle de forbehold, som vi kunne tage i forhold til corona, i forhold til antallet af mennesker, plejehjemsbeboere som skulle følges derned. Det har vi tjek på, vi har styr på værnemidler. Den frygt er overdreven og ude af proportioner. Vi er ikke i smitterisikoen længere, som vi var i maj, da mødet oprindeligt skulle være holdt, sagde borgmesteren.

Trods gentagne henvendelser har det ikke været muligt for TV 2 Lorry at tale med Ole Bjørstorp onsdag. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Stemmetal ved de seneste kommunalvalg:​​​​​​

Merete Amdisen:

2017: 347

2013: 199

2009: 139

2005: 133

2001: Ikke opstillet

 

Ole Bjørstorp:

2017: 1.898

2013: 2.201

2009: 2.075

2005: 2.010

2001: 3.518

 

Kilde: KMD

Et splittet parti

Den 6. september skal der være generalforsamling i Socialdemokratiets partiforening i Ishøj. Her skal rammerne for udvælgelsen af spidskandidat til kommunalvalget lægges. Medlemmerne skal vælge spidskandidat tirsdag efter efterårsferien. 

Den 11 mand store socialdemokratiske gruppe i byrådet er splittet op i to grupper, hvor en seks mand stor gruppe støtter borgmester Ole Bjørstorp, og en fem mand stor gruppe støtter Merete Amdisen. 

Uenighederne mellem grupperne er så store, at partisekretær for Socialdemokratiet, Jan Juul Christensen - der også er en del af landsledelsen sammen med blandt andre statsminister Mette Frederiksen - har måtte rykke ud som mægler. 

Med sig har han haft den tidligere mangeårige Roskilde-borgmester Poul Lindor Nielsen, men de har ikke kunne få parterne til at løse deres interne problemer. 

TV 2 Lorrys indslag fra december 2019: Der bliver kampvalg om, hvem der skal være borgmesterkandidat.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik