Spørg Os: Bliver solcelleparker virkelig kun anlagt på dårlige marker?

TV 2 Kosmopol har tidligere skrevet om, at solcelleanlæg ofte lægges på marker, der ikke er god landbrugsjord. Det har fået flere af jer til tasterne med et budskab om, at det ikke passer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Jordtyperne har ikke ret meget at sige, når elselskaberne beslutter, hvor solcelleparkerne skal anlægges.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

TV 2 Kosmopol bragte tilbage i juli måned en artikel, som beskrev, hvordan solcelleparker typisk anlægges på marker, hvor der i forvejen ikke dyrkes fødevarer.

Det passer simpelthen ikke, har flere af jer siden skrevet til os gennem Spørg Os-formularen. Det lytter vi til og er nu dykket dybere ned i, hvilken type jord solcelleanlæggene mere præcist bliver anlagt på. 

Første stop er erhvervsorganisationen Green Power Denmark, der er interesseorganisation for hovedparten af landets el-producenter. Det er typisk deres medlemsvirksomheder, der køber jord og anlægger solcelleparker på den.

Thomas Aarestrup Jepsen, som er direktør for produktionen af vedvarende energi hos Green Power Denmark, oplyser, at organisationen ikke har data på, hvilken slags jord solcellerne anlægges på.

Men optimalt set vil virksomhederne anlægge solcellerne på jord, der ikke er ligeså god til for eksempel dyrkning af afgrøder eller lavbundsjord, som man kalder det, der alligevel skal udtages som en del af klimapolitikken, fortæller han til TV 2 Kosmopol. 

Lavbundsjord skal ud af landbruget

  • Som led i at nå Danmarks klimamål skal 100.000 ha lavbundsjord ud af det samlede areal på ca. 291.000 ha vådlægges igen.

  • Lavbundsjorder er jorder, der har et organisk kulstofindhold > 6%. De findes i hele Danmark, men større sammenhængende kulstofrige lavbundsjorder findes ofte i lavtliggende områder som fx ådale.

  • Selvom de kulstofrige lavbundsjorder kun udgør 7 % af det samlede landbrugsareal i Danmark, står de for over halvdelen af den samlede udledning af klimagasser ved dyrkning af jord.

  • Klimaeffekten ved at vådlægge og genoprette disse arealer er derfor stor.

Kilde: Aarhus Universitet

Thomas Aarestrup Jepsen forklarer, hvordan processen er, når man som el-producent vælger den jord, man vil anlægge solcelleparkerne på. Og her spiller jordkvaliteten - som I, der har skrevet til os også er inde på - en mindre rolle:

- Du lægger solcellerne et sted, hvor nogen har lyst til at sælge jorden til dig. Du skal dels bruge jord, dels have lov af kommunen og til sidst kunne tilslutte anlægget nettet, som du betaler for. Om det er god landbrugsjord er bare én ud af mange faktorer, fortæller han. 

Venstre kort viser, hvor i landet, der er ler i jorden. Jo mørkere farven er, jo mere ler indeholder jorden. Højre side af kortet viser, hvor frugtbar jorden er. Grønt og blåt er godt. Kilde: Den danske jordklassificering

Kortene ovenover viser jordkvaliteten i hele landet.

De brune, grønne og blå farver er et tegn på frugtbar jord, så her i hovedstadsområdet har vi faktisk noget af den bedste jord i Danmark. Det skyldes, at jorden er rig på ler, og det trives de fleste afgrøder godt i. 

Næsten uanset hvor man placerer et solcelleanlæg i hovedstadsområdet, vil det derfor være på god landbrugsjord.  

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Landmandens interesse

Vi har talt med Mogens Humlekrog Greve, som er professor hos institut for agroøkologi på Aarhus Universitet. Han har indsigt i, hvad der får landmænd til at sælge deres jord til energiselskaberne.

Heller ikke fra landmandens perspektiv spiller kvaliteten af landbrugsjorden nogen rolle. Det økonomiske er afgørende.

- Som regel forpagter solcellefirmaet jorden til en pris på op mod 20.000 kroner per hektar par år i 20-30 år. Dette afkast er cirka ti gange mere end afkastet på et kornafgrøde, forklarer Mogens Humlekrog Greve.

- De får så stor erstatning, at det er fuldstændig ligegyldigt, om jorden er god eller dårlig, siger han.

Flere solcelleanlæg i Jylland

Kortene fra før viser også, at jordkvaliteten i Jylland er væsentligt dårligere end på Sjælland. Det er også her, de fleste solcelleanlæg ligger.

I Green Power Denmarks Klimabarometer kan man se, at Aabenraa, Herning og Viborg alene har opført en tredjedel af al solcellekapacitet i Danmark de sidste fem år. 

Vejle, Herning og Aabenraa har samlet over en fjerdedel af al solcellekapacitet i Danmark. 

Ifølge Thomas Aarestrup Jepsen fra Green Power Denmark er der vigtigere forklaringer end jordkvaliteten på, hvorfor man anlægger flere solcelleanlæg i Jylland, på Sydsjælland og Lolland-Falster. 

Èn af dem er, at det generelt er meget dyrere at købe jord i hovedstadsområdet, end det er i landlige omgivelser. 

Kommunerne siger, de ikke har plads

I en politisk aftale fra 2022 lægges der op til, at der skal ske en firedobling af den samlede produktion af solenergi og landvind frem mod 2030.

TV 2 Kosmopol lavede dengang en rundspørge, som alle 34 kommuner i hovedstadsområdet svarede på. Den viste, at kun fire ud af de 34 kommuner havde meldt konkrete arealer ind til anlægning af blandt andet solceller.

Flere kommuner i hovedstadsområdet bruger pladsmangel som en forklaring på, at de ikke ønsker solcelleanlæg.

Men hvorfor lægger man så ikke solceller på tagene af de bygninger, som hovedstaden er rig på?

Det har Thomas Aarestrup Jepsen fra Green Power Denmark en god forklaring på. 

- Et solcelleanlæg holder i cirka 30 år. Man skal altså sikre, at det sted man anlægger et solcelleanlæg, holder mindst lige så længe. Man kan komme ud i at skulle forstærke tagene før tid, og hele arbejdet rundt om solceller på bygninger er meget dyrere end at bruge jord, forklarer han. 

Konklusion

Solcelleanlæg anlægges både på gode og dårlige landbrugsjorde, på marker, der dyrkes og ikke dyrkes og marker, der skal tages ud af landbruget.

Det er en kombination af plads, mulighed og økonomi, der afgør, hvor el-producenterne får lov til at opføre og drive deres solcelleparker. 

Tak for engagementet i at få kortlagt, hvad der er op og ned i det her spørgsmål!

Hvis du også undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen: 

Link kopieret!

Mere fra Spørg Os

Seneste nyt

Kongeparret modtog egyptisk præsident til gallataffel

Nak & Æd med Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har kørt i mange sæsoner. Nu skal du se med live eller logge ind for at streame.

Kong Frederik og dronning Mary er fredag aften ankommet til gallataffel på Christiansborg.

Taflet er til ære for den egyptiske præsident Abdel Fattah al-Sisi, som er på statsbesøg i Danmark.

Fra kongefamilien deltager også prinsesse Marie og prinsesse Benedikte.

På billeder ses kongeparret modtage præsidenten og følge ham en del af vejen til festlighederne.

TV 2 har fået adgang til aftenens menu. Her fremgår det, at der bliver serveret porre terrine, stegt marsklam og kage med mandarinkompot.

Både kongen og præsidenten skal holde tale ved fredagens taffel ifølge kongehusets program.

Link kopieret!

Styrelse fandt fuglelort i grøntsagskasserne hos grønthandler

Nak & Æd med Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har kørt i mange sæsoner. Nu skal du se med live eller logge ind for at streame.

Grønthandleren Alsaadi Greens på Nørrebro i København har fået en bøde og en sur smiley af Fødevarestyrelsen, da styrelsen i november fandt fuglelorte i flere af kasserne med grøntsager.

Det skriver KøbenhavnLIV.

Fødevarestyrelsen slog desuden ned på, at mange af grønthandlerens frugt og grøntsager ikke var mærket med oprindelsesland, hvilket strider imod reglerne.

Grønthandler beklager overfor KøbenhavnLIV og oplyser, at de har rettet op på forholdene.

Link kopieret!

Ældrecenter arver stort millionbeløb fra hemmeligt ægtepar

Nak & Æd med Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har kørt i mange sæsoner. Nu skal du se med live eller logge ind for at streame.

Et hemmeligt ægtepar fra Værløse har testamenteret et stort millionbeløb til Aktivitetscentret Skovgården.

Det skriver sn.dk.

Arven er på omkring 20 millioner kroner, og der står i testamentet, at pengene skal bringe glæde til husets brugere.

- Min første tanke var, at det var fantastisk. Det var det helt klart - og glædeligt for Skovgårdens brugere at kunne arve. Jeg kan ikke oplyse noget om, hvem det var, men som sagt er det en dejlig anerkendelse, at der er nogle borgere, der synes, at lige præcis Skovgården skal arve deres penge, siger Merete Harrig, Skovgårdens leder, til mediet.

Lederen tænker, at pengene kan gå til at give brugerne flere oplevelser eller arrangementer i ældrecentret. De kunne også gå til et nyt billardbord eller en brændeovn.

Link kopieret!

Supermarked får sur smiley for dårlig hygiejne

Nak & Æd med Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har kørt i mange sæsoner. Nu skal du se med live eller logge ind for at streame.

Fødevarestyrelsen har givet en Lidl-butik i Rødovre en sur smiley og en bøde på 15.000 kroner for manglende rengøring og dårlig hygiejne.

Det skriver sn.dk.

- Ved gulvet ved hylderne ses ansamlinger af sorte, udefinerbare, fedtede plamager, skriver styrelsen blandt andet i en kontrolrapport fra 6. november, ifølge mediet.

Styrelsen fandt desuden madrester og sorte plamager langs hjørner og kanter i butikken, indtørret spild af orange væske i kølerummet, spild af fersk kødsaft i bunden af en køler, massivt spild af kattegrus blandet med madrester mellem hylder og spild af en brun, fedtet væske under en hylde med slik.

Ifølge sn.dk har Fødevarestyrelsen i maj måned fundet en død kakerlak og døde hvepse foran en køleboks på et besøg i samme Lidl-butik.

Lidl udtaler til sn.dk, at butikken ikke afspejler det generelle billede af supermarkedskæden, og at fundne fra Fødevarestyrelsen er "uacceptable".

Link kopieret!

Mand idømt forvaring for mishandling og grov vold mod kæreste

Nak & Æd med Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har kørt i mange sæsoner. Nu skal du se med live eller logge ind for at streame.

En 32-årig mand idømmes forvaring for mishandling og adskillige tilfælde af grov vold mod en kvinde, han var kærester med på gerningstidspunktet.

Det har Københavns Byret afgjort fredag eftermiddag, skriver Ritzau.

Link kopieret!

Kvinde og mand dømt for menneskehandel og voldtægt

Nak & Æd med Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har kørt i mange sæsoner. Nu skal du se med live eller logge ind for at streame.

En mand og en kvinde fra Rumænien er fredag dømt for menneskehandel og voldtægt af en rumænsk kvinde, som blev lokket til Danmark og tvunget til at arbejde som prostitueret, oplyser specialanklager Martin Stassen fra Københavns Vestegns Politi.

Begge blev idømt tre års fængsel og udvist af Danmark med et livslangt indrejseforbud.

Link kopieret!

Politikere fik 19 timer til at godkende statens køb af Københavns Lufthavn

Nak & Æd med Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har kørt i mange sæsoner. Nu skal du se med live eller logge ind for at streame.

Folketingets Finansudvalg fik under et døgn, nærmere bestemt 19 timer, til at forholde sig til og godkende statens opkøb af aktiemajoriteten i Københavns Lufthavne for 32 milliarder kroner. Det skriver Altinget. Processen kritiseres nu af Liberal Alliance og Alternativet.

Link kopieret!

Omstridt teflonfabrik lukker

Nak & Æd med Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har kørt i mange sæsoner. Nu skal du se med live eller logge ind for at streame.

Alle aktiviteter på teflonfabrikken Accoat i Kvistgård i Nordsjælland lukker inden for et år.

Det skriver DR.

Af en pressemeddelese fremgår det, at beslutningen blandt andet er truffet som følge af "offentligt fokus" og fremtidig regulering af virksomheders brug af PFAS-stoffer, samt at fabrikken "ligger uhensigtsmæssigt midt i et boligområde".

Accoat A/S laver blandt andet overfladebehandling af metalelementer. Belægningerne foregår blandt andet ved at sprøjte PFAS-holdigt pulver på de rene metal-elementer, som derefter bliver bagt i store ovne ved flere hundrede grader, skriver DR.

Så sent som i mandags besøgte SF's Pia Olsen Dyhr borgere i Kvistgård, skriver hun på Facebook. Ved mødet fortalte en borger om, at hendes hjem var fyldt med hvidt eller lyseblåt støv, og at der uden for hendes hjem hang en skarp kemilugt om aftenen.

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google