Nu begynder retssagen om skyderiet i Field’s: Her er, hvad du skal vide

Mandag begynder retssagen mod en nu 23-årig mand, der er tiltalt for at stå bag skyderiet i Field's. Han har ifølge flere medier erkendt de faktiske omstændigheder, men nægter sig skyldig med henvisning til, at han var utilregnelig på grund af sindssygdom eller lignende i gerningsøjeblikket.

Hvad der for mange havde været en sommerlig søndag præget af Tour de France på dansk jord, fik for snart et år siden en brat afslutning.

Kort efter klokken 17.30 indløb der nemlig de første meldinger om et skyderi i shoppingcenteret Field’s på Amager.

Ikke længe efter stod det klart, at den var god nok: En tragisk begivenhed havde ramt Danmark og skabt et sandt mareridt i storcenteret, hvor en mand havde åbnet ild og skudt mod tilfældige handlende.

Et skyderi, der endte med at koste tre personer livet, mens endnu flere personer blev ramt eller kom til skade i forbindelse med deres flugt fra centeret.

De dræbte var en 17-årig dreng, en 17-årig pige og en 46-årig mand.

Mandag indleder Københavns Byret nævningesagen mod den 23-årige mand, der er tiltalt i sagen.

I faktaboksen nedenfor kan du blive klogere på sagen.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Forstå sagen kort

 • Søndag 3. juli 2022 klokken 17.36 modtog Københavns Politi anmeldelser om skyderi i butikscenteret Field's på Amager. Der blev med det samme sendt patruljer og beredskab til centeret, hvor flere personer var ramt af skud.

 • En 22-årig mand blev anholdt uden for indkøbscenteret klokken 17.48. Manden fremstilles dagen efter i et grundlovsforhør og har siden siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling.

 • I forbindelse med skyderiet bliver i alt tre personer dræbt. Der var en pige og en dreng på 17 år samt en 46-årig mand med russisk statsborgerskab, som var bosat i Danmark. Flere blev desuden ramt af skud eller kom til skade i forbindelse med skyderiet og flugten ud af centeret.

 • Den formodede gerningsmand var ifølge politiet "kendt i psykiatrien". Politiet havde på forhånd kun et perifert kendskab til ham. I månederne efter skyderiet blev der etableret en arbejdsgruppe til at undersøge, om det psykiatriske system havde svigtet. Konklusionen var i grove træk, at indsatsen kunne have været bedre, men at man ikke kunne konkludere, at det ville have forhindret hændelsen.

 • I december sidste år skrev TV 2 og Frihedsbrevet på baggrund af blandt andet en fortrolig redegørelse af sagsforløbet, at den mistænktes sag i næsten fire måneder op til skyderiet var parkeret i Københavns Kommune.
  Manden var blevet henvist fra Hovedstadens Psykiatri til Københavns Kommune i begyndelsen af marts. Hjælpen blev vurderet at være nødvendig, for at han kunne håndtere sin autisme og være i stand til at gennemføre sin uddannelse. Men ingen fra kommunen nåede at tage kontakt til manden, inden han 3. juli begik skyderiet i Field's.

 • Anklagemyndigheden efter, at den 23-årige mand, som er tiltalt for skyderiet skal idømmes en anbringelse på en sikret psykiatrisk afdeling.

 • Retssagen mod den nu 23-årige mand behandles over seks dage og begynder i Københavns Byret den 12. juni. Den slutter 5. juli. Næstsidste retsdag er 3. juli, som er årsdagen for angrebet i shoppingcentret.

  Kilder: TV 2 Kosmopol, Københavns Politi, Hovedstadens Akutberedskab, DR, Ritzau.

Ifølge Anklagemyndigheden ved Københavns Politi havde den nu 23-årig mand planlagt og til hensigt at dræbe, da han bevæbnet bevægede sig ind i centeret.

I løbet af 13 minutter nåede han ifølge tiltalen blandt andet at begå tre drab og 11 drabsforsøg.

På den baggrund har anklagemyndigheden rejst 11 anklagepunkter. Det fremgår af det anklageskrift, som TV 2 Kosmopol har fået aktindsigt i.

Heri fremgår det også, at den 23-årige er tiltalt for at have fremkaldt alvorlig frygt og for at have forvoldt fare for nogens liv.

Ligesom han også er tiltalt for at have overtrådt våbenloven.

Kendt i psykiatrien

Det var klokken 17.36 den 3. juli sidste år, at Københavns Politi modtog en anmeldelse om skyderi i Field's.

12 minutter senere anholdt politiet en dengang 22-årig mand uden for indkøbscenteret klokken 17.48.

Manden var ifølge politiet "kendt i psykiatrien", mens politiet på forhånd kun havde et perifert kendskab til ham.

Han blev dagen efter skyderiet - den 4. juli - fremstillet i et grundlovsforhør og har siden siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling.

TV 2 og Frihedsbrevet har senere kortlagt mandens forløb i psykiatrien op til skyderiet. Her fremgår det blandt andet, hvordan den 23-årige flere gange forsøgte at søge hjælp.

Har erkendt faktiske omstændigheder

I forbindelse med, at den 23-årige mand i april modtog anklageskriftet, kaldte hans forsvarer, Luise Høj overfor Ritzau sagen for "uhyre tragisk".

- Jeg tænker, at alle - herunder også min klient - ser frem til at kunne sætte et punktum i denne sag - i hvert fald hvad angår straffesagen, sagde hun blandt andet.

Hun ville på daværende tidspunkt ikke udtale sig yderligere om sagen.

Ifølge Ritzau og TV 2 har det dog tidligere været fremme, at den 23-årige har erkendt de faktiske omstændigheder, som han erindrer dem, men at han nægter sig skyldig med henvisning til straffelovens paragraf 16.

Den handler om sindssyge i gerningsøjeblikket.

Går efter anbringelsesdom

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi går i forbindelse med sagen da også efter en anbringelsesdom.

- Anklagemyndigheden har nu tilkendegivet over for den tiltalte og hans forsvarer, at man vil kræve ham dømt til anbringelse på Sikringsafdelingen i Slagelse uden en fastsat tidsgrænse for anbringelsen, lød det i maj.

En anbringelsesdom i Danmark betyder, at man kommer på en psykiatrisk afdeling og ikke bliver udskrevet igen, før retten siger god for det. 

Der er i alt afsat seks retsdage i retssagen mod den 23-årige mand, der er tiltalt. 

Du kan dagen igennem følge retssagens første retsdag i TV 2 Kosmopols liveblog.

Se eller gense dokumentaren: "Anja blev skudt i Field's":

I denne dokumentar fortæller Anja Rune, hvad der skete den dag i Field's, hvor hun blev ramt af skud. Og hun møder for første gang den mand, der var med til at redde hende.

Anja Rune blev alvorligt kvæstet under skyderiet i Fields. I denne dokumentar fortæller hun hvad der skete. Og hun møder for første gang den mand, der var med til at redde hende.

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik