Daglige støjgener og forringet livskvalitet: Vestegnskommune vil kæmpe for overdækket motorvej

Vallensbæks borgmester Henrik Rasmussen (K) har netop skrevet et brev til trafikministeren. De vil være med i undersøgelse af overdækket motorvej i den støjplagede kommune.

Konstant susen og støj fra tættrafikkerede Køge Bugt Motorvejen og Holbækmotorvejen. 

Det lydbillede er en del af hverdagen for mange borgere i Vallensbæk.

- Vallensbæks borgere oplever dagligt støjgener og forringet livskvalitet, hvilket kan have negative indvirkninger på deres helbred, siger Vallensbæks borgmester Henrik Rasmussen (K) i en pressemeddelelse.

Et problem, som vi på TV 2 Kosmopol har beskrevet gennem de seneste mange år.

quote Vi mener, at overdækningsløsninger kan være relevante og fornuftige.

Henrik Rasmussen, borgmester, Vallensbæk (K)

Problemet har nu fået Henrik Rasmussen (K) til at skrive et brev til trafikminister Thomas Danielsen (V). 

Borgmesteren ønsker, at kommunen får lov at deltage i og bidrage til et såkaldt mulighedsstudie af, hvad en overdækket motorvej vil have af betydning for støjen.  En løsning, der er lavet flere steder i Europa, blandt andet i Hamborg. 

Erfaring med støj

Vallensbæk Kommune har med borgmesteren i spidsen i mange år kæmpet mod støjen. I 2019 sendte Henrik Rasmussen (K) et åbent brev om sine bekymringer til den daværende transportminister, Benny Engelbrecht (S). 

- Jeg synes faktisk ikke engang, at det her er et spørgsmål om et ønske. Det er simpelthen need to have, og ikke nice to have. Her har man en motorvej, som har udviklet sig fra 16.000 biler til over 100.000 mennesker i døgnet. Og der er altså mennesker, som bor ved siden af, sagde Henrik Rasmussen (K) dengang. 

Historikken om de støjplagede Vestegnskommuner og borgmestrenes evindelige kamp går efterhånden mange år tilbage. Vallensbæk er med i samarbejdet Silent City mellem flere kommuner i hovedstadsområdet, hvor de arbejder for at nedbringe den tunge trafikstøj. Og med alle de erfaringer håber Henrik Rasmussen, at de kan få lov at bidrage. 

- Øget trafik og støj vil påvirke området negativt. Derfor mener vi, at overdækningsløsninger kan være relevante og fornuftige, og at de kan bidrage til innovative byudviklingsløsninger, siger Henrik Rasmussen.

Foreløbigt er der afsat 2,5 millioner kroner til analyse af mulige løsninger til overdækning af en motorvej og estimering af anlægsomkostninger. 

Støjskærme skyder op

I maj i år begyndte Vejdirektoratet arbejdet med at sætte en to kilometer lang og syv meter høj støjskærm op på den nordlige side af Holbækmotorvejen nær Vallensbækvej for at reducere støjgener.

I det boligområde ved Vallensbækvej oplever de værst plagede boliger en trafikstøj på mellem 68 og 70 decibel. Det svarer til lyden fra en håndmixer på maksimal hastighed på én meters afstand.

- Det kommer til at betyde, at vi kan sidde ude i haven og nyde et godt glas vin til aftensmaden uden at høre på den konstante susen, sagde Jens Peder Gregersen, formand for Husejerforeningen Horsbred til TV 2 Kosmopol i maj. 

 Opsætningen af støjskærmen er ét ud af en række projekter vedrørende bekæmpelse af trafikstøj, som der blev afsat penge til i Infrastrukturplan 2035.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik