Karina spørger: Hvorfor står lægevagtens telefonnummer ikke på mit sundhedskort?

Karina Hansen fra Roskilde støder via sit arbejde ofte på mennesker, der ikke ved, hvordan de skal kontakte lægevagten i Region Sjælland. Hun undrer sig over, at telefonnummeret ikke står på sundhedskortet.

Karina Hansen fra Roskilde undrer sig over, hvorfor man ikke kan se lægevagtens telefonnummer på sundhedskortet, så det bliver lettere at ringe til det rigtige nummer, når det gælder. 

På sundhedskortet i Region Sjælland står der kun telefonnummeret til ens egen læge og kommunen. 

Region Hovedstaden har derimod udstyret sine sundhedskort med et ekstra nummer til Akuttelefonen udenfor egen læges åbningstid - selvom det i forvejen er betydeligt lettere at huske end vagtlægenummeret i Region Sjælland.

Hvorfor mon den forskel? 

Brug for rådgivning uden for egen læges åbningstid?

Lægevagten Region Sjælland:  70 15 07 00

Akuttelefonen i Region Hovedstaden: 1813

For at få svar på spørgsmålet, har hun brugt TV 2 Lorrys Spørg Os-formular.

Her kan alle stille spørgsmål, og hver uge kan læsere stemme på dét spørgsmål, de gerne vil høre svaret på. Karina Hansens spørgsmål fik et flertal på 6404 stemmer ud af 16.248 stemmer, så nu har vi undersøgt vi sagen.

Det er oplevelser i dagligdagen, der har fået Karina Hansen til at undre sig:

- Det kommer sig mest af, at jeg arbejder i sundhedssektoren som ambulanceredder. Jeg oplever tit, når vi er ude hos folk, at mange borgere ikke ved, hvad telefonnummeret til vagtlægen er, siger Karina Hansen til TV 2 Lorry.

Hun forklarer, at de forvirrede borgere i stedet ofte ringer det forkerte sted hen - og at der er to numre, der går igen, når der ringes forkert.

Det ene er 112 til Alarmcentralen, hvor borgerne ofte ringer, selvom situationen ikke kræver en ambulance, hvilket skaber unødig kø på linjen.

Det andet er 1813 som er nummeret til Akuttelefonen 1813, der i Region Hovedstaden gør det ud for lægevagten, men som altså ikke er tiltænkt borgere udenfor denne region. 

Selv tror hun, det skyldes, at Akuttelefonen 1813 ofte har været i medierne for både godt og skidt de seneste år.

Følg med på Spørg Os siden

  • Se, hvad vi allerede har svaret på
  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
  • Kom ind på siden her


Svært at finde ud af, hvem der træffer beslutningen

I første omgang kontaktede vi Sundhedsstyrelsen for at høre, om de var ansvarlige for udformningen af kortet. Her blev vi bedt om at rette henvendelse til Digitaliseringsstyrelsen med henvisning til, at denne styrelse er ansvarlige for det nye digitale sundhedskort.

I Digitaliseringsstyrelsen lød svaret dog, at man her udelukkende beskæftiger sig med det digitale kort, og at de derfor ikke har noget at gøre med det fysiske sundhedskort.

I stedet kontaktede vi Region Sjælland, der lovede at undersøge sagen.

Dagen efter var beskeden dog, at produktionen af sundhedskort har været i offentligt udbud og kørt i regi af Danske Regioner, og at det er i dette udbud, kravene til sundhedskortets indhold og udseende fastsættes.

Videre til Danske Regioner med samme spørgsmål: Hvorfor står lægevagtens telefonnummer ikke på sundhedskort i Region Sjælland?

I første omgang var beskeden dog, at hvis det drejer sig om sundhedskort i Region Sjælland, er det Region Sjælland man skal spørge. Ved at henvise til det skriftlige svar fra denne region nåede vi dog frem til en aftale om, at Danske Regioner ville undersøge sagen.

Regionsformand Heino Knudsen (S) besøger et vaccinationssted i Region Sjælland. Her skal man have sundhedskortet med for at få sit stik.
Regionsformand Heino Knudsen (S) besøger et vaccinationssted i Region Sjælland. Her skal man have sundhedskortet med for at få sit stik.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Nordsjællands Politi


En lille uge senere modtog vi en tilbagemelding fra Danske Regioner - dog stadig uden svar på det egentlige spørgsmål om, hvorfor man ikke har lægevagtens telefonnummer på sundhedskortet.

Dog rummede svaret nogle andre nyttige informationer, der skaber en smule klarhed omkring arbejdsfordelingen.

I sidste ende er det sundhedsministeren der beslutter rammerne for sundhedskortet. Det er dog kommunerne der udsteder dem, og det er også her borgere kan henvende sig, hvis der er fejl, eller der skal laves ændringer på kortet. Og det er derfor, kommunens telefonnummer står på kortet.

Regionerne står derimod for den praktiske opgave med forsendelse og produktion af sundhedskort. 

Arbejdet er altså fordelt mellem en hel del forskellige aktører, hvilket betyder, at vi her på TV 2 Lorry nok må konstatere, at vi ikke kommer til at få et præcist svar på, hvorfor lægevagtens telefonnummer ikke står på sundhedskortet.

Til gengæld fremgår det også af svaret, at kommuner og regioner har en løbende dialog om eventuelle ønsker og forbedringer til kortet, og at sundhedskortet sendes i udbud igen i 2022. 

Lad os håbe på, at Karina Hansens spørgsmål og jeres stemmer har inspireret alle dem, vi har været i kontakt med til at få udstyret næste generation af sundhedskort i Region Sjælland med det efterspurgte nummer til lægevagten. 

Hvad blev der af det fælles 113 nummer?

I 2018 skrev Danske Regioner i en pressemeddelse, udgivet af DenOffentlige

"Regionerne opretter nu et fælles landsdækkende akutnummer, der skal erstatte de mange forskellige telefonnumre i dag. Det skal være nemmere at komme igennem til de rigtige, hvis man er akut syg – og derfor skal nummeret været det samme i hele landet.

Ring 113, når du har akut brug for hjælp – uanset om du er hjemme hos dig selv eller på tur i den anden ende af landet. Regionerne vil oprette ét landsdækkende og døgnåbent telefonnummer, som alle borgere og pårørende kan kontakte ved akut sygdom eller skade."

Men hvad blev der af den plan? 

I 2020 meldte Danske Regioner ud, at lovgivning og teknologi spænder ben for et landsdækkende akutnummer. Udforingerne indebærer en risiko for at 35 procent af opkaldene ville skulle forbi en omstillingsfunktion, og nogle opkald ville risikere at lande det forkerte sted. 

Derfor arbejdes der nu på at videreudvikle appen Min Sundhed, hvor der ved hjælp af mobilens GPS-funktion kan ringes op til det nærmeste akuttilbud. 

I 2020 regnede Danske Regioner med at funktion ville være tilgængelig ved udgangen af 2021. Om dette stadig er gældende, har vi ikke kunnet få svar på inden denne artikels udgivelse. 

Kilde: Danske Regioner, Den Offentlige


''Det virker mærkeligt''


Vi er vendt tilbage til Karina med det svar vi kunne komme frem til. Hun er glad for svaret, men undrer sig over de forskellige meldinger. 

- Drømmescenariet var jo at nogen tager affære, og siger at det skal tages op. Det virker mærkeligt, at der ikke er nogen, der har styr på, hvem der laver vores sundhedsskort, siger hun.

Dog synes hun, at det lyder godt med fremskridt indenfor en app, der kan agere akuttelefon.

- Jeg tror stadig, at dem, der vil bruge appen også kan google telefonnummeret på deres vagtlæge eller akuttelefon, så det er ikke sikkert, at det kommer til at hjælpe de ældre, siger Karina.

Tak til Karina for spørgsmålet!



Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik