Radioen skratter. Der er melding om et skyderi, og du skal straks køre derhen.
Politiets arbejdsopgave er at køre direkte mod faren, selv i de værst tænkelige situationer.
TV 2 Kosmopol har bragt historien om de mange politifolk, der slap alt, de havde i hænderne, da de første meldinger om skyderiet i Field’s tikkede ind.
Det er en del af politiarbejdets DNA at træde til, og det kræver en helt særlig mental parathed at kunne arbejde under så pressede forhold.
På politiskolen i Brøndby undervises de studerende, så de ved præcist, hvordan de skal agere i katastrofer som eksempelvis skyderiet i Field’s.
- Vi arbejder med den mentale parathed. Når man ud fra en melding over politiradioen bliver præsenteret for en opgave, så skal man være klar over, hvad der forventes af en, siger rektor på politiskolen Jan Bjørn til TV 2 Kosmopol.
Politiet arbejder ud fra specifikke koncepter, som er en del af undervisningen på skolen.
- Hvis der er et farligt angreb i gang, så ved vores folk præcist, hvilket koncept man arbejder efter, siger Jan Bjørn.
Rollespil på skoleskemaet
For at blive optaget på politiskolen skal man igennem en række test, der måler både fysik og psyke.
Det er for at sikre, at politieleven har den mentale robusthed arbejdet kræver. Men også på uddannelsen bliver de studerende vurderet på det parameter.
Helt konkret går de første elleve måneder af uddannelsen på politiskolen ud på, hvordan man kombinerer teori og praktik. Det sker blandt andet ved særlige rekonstruktioner og rollespil i kulisser på skolen, hvor underviserne spiller rollerne. Her bliver de studerende vurderet ud fra et helhedsbillede af, hvordan de handler i situationen.
- Vores underviserteams består af mange fagligheder, blandt andet psykologer. Hvis de oplever, at der er en elev, der halter bagud på et punkt, så ser vi på, hvordan der kan arbejdes mere med den enkelte.
Jan Bjørn vil ikke svare på, om de studerende bliver testet i situationer som skyderiet i Field’s.
Han fortæller dog, at politiskolen hele tiden justerer undervisningen til den virkelighed, som politiaspiranterne kan komme ud for i virkeligheden.
- Vi får tilbagemelding fra politikredsene om, hvad der sker. Vi evaluerer og tilpasser undervisningen til de forandringer, der sker i politiets hverdag.
Naturligt at reagere anderledes
Selvom man kan træne den mentale parathed, så kan man aldrig vide, hvordan man reagerer efter en særlig voldsom hændelse.
Eksempelvis er flere politibetjente fortsat sygemeldte efter skyderiet i Field’s, har TV 2 Kosmopol fredag kunne fortælle.
- Vi kan desværre se hos dem, der deltog, at nogle kommer sig aldrig over det her. Der betaler man den ultimative pris. Det ser vi også eksempler på i andre sager, at når man har været i noget, der er så voldsomt, så sætter det altså nogle spor, har Heino Kegel, formand for Politiformandet, sagt til TV 2 Kosmopol i den forbindelse.
På politiskolen er efterreaktioner også noget, der bliver lagt vægt på i undervisningen.
- I psykologiundervisningen lærer de studerende , at det eksempelvis er naturligt, at man reagerer på en anden måde end forventet efter en voldsom hændelse. Det klæder vi dem på til, siger Jan Bjørn.
Derudover gennemfører Rigspolitiets psykologer en debriefing efter voldsomme hændelser, ligesom de screener alle de studerende, efter de har været i praktik, for at tjekke op på hvad de har været udsat for.
- Vi bruger rigtig mange ressourcer på at følge op på voldsomme hændelser.
Er der nogensinde nogen, der er blevet smidt ud af politiskolen, fordi I vurderede de ikke kunne klare det psykiske pres?
- Ja, det er sket. Det er heldigvis meget sjældent, men vi har måttet afskedige studerende, fordi deres personlighed ikke passede til jobbet.