Aldrig set før: Internt S-drama tager historisk drejning efter kaos-møde

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), har nu hele to udfordrere i kampen om at blive Socialdemokratiets borgmesterkandidat.

Et sjældent syn vil i november måned åbenbare sig for de socialdemokratiske vælgere i Ishøj Kommune. 

Her skal de nemlig vælge spidskandidat frem mod kommunalvalget næste år, og denne gang er der hele tre kandidater at vælge imellem - nemlig den nuværende borgmester Ole Bjørstorp, byrådsmedlem Merete Amdisen og byrådsmedlem Annelise Madsen.

Det står klart, efter at der var sidste frist for melde sit kandidatur mandag. 

Det er første gang i Ishøj Kommunes 45-årige levetid - hvor Socialdemokratiet i alle år har siddet tungt på magten - at der er mere end én kandidat til borgmesterposten i Socialdemokratiet. 

Det sker efter et år, hvor dramaet internt i partiet bare er eskaleret mere og mere. 

Det er ifølge formand for den socialdemokratiske partiforening i Ishøj, Henning Bjerre, usædvanligt, at der to udfordrere til Ole Bjørstorp. 

- Der har været uro i Socialdemokratiet i Ishøj i en længere periode, og det har udmøntet sig i tre forskellige bud på, hvem der ønsker at blive borgmesterkandidat, siger Henning Bjerre til TV 2 Lorry.

- Vi har ikke oplevet det før. Nu er vi i 2020, hvor der er nye tanker og tendenser. Vi ser, at der er flere, der har lyst til at byde ind på opgaven, siger han. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Borgmestre i Ishøj Kommune

1970 til 1974 - Kai Laursen

1974 til 2001 - Per Madsen

2001 til i dag - Ole Bjørstorp

 

Efter kommunalreformen i 1970 ændrede kommunen i 1975 navn til Ishøj Kommune. 

To nye kandidater

Siden 1985 har Socialdemokratiet haft absolut flertal i Ishøj Kommune. Dermed har spidskandidaten for Socialdemokratiet været så godt som sikker på at blive borgmester de seneste 35 år i den vestegnske kommune. 

Den siddende borgmester, Ole Bjørstorp, er blevet valgt fem gange og har været borgmester i 19 år. Han meldte sidste år ud, at han “opstiller som borgmesterkandidat ved kommunalvalget i 2021 for Socialdemokratiet I Ishøj.” 

Det skrev han på Facebook uden at være blevet valgt som spidskandidat for Socialdemokratiet, og det vakte stor opstandelse internt i partiet

En måned senere var Ole Bjørstorp med til at vælte partikollega Merete Amdisen (S) som gruppeformand på rådhuset i et stort internt drama.

Få dage efter valgte Merete Amdisen så at stille op som spidskandidat. 

Og i slutningen af september i år har byrådsmedlemmet Annelise Madsen også bebudet, at hun nu går efter magten. I den forbindelse skrev hun på Facebook:

“For mig, har lysten til at ville det bedste for Ishøj og os borgere, altid handlet om at være med til at trække politikken i den retning, der i fællesskab findes bedst for byen, og det håbede jeg indtil for nyligt kunne lade sig gøre, uden at jeg selv stillede op.” 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

“Jeg vil gerne have en ny retning for byen. Hvor alle bliver hørt, når politikken udvikles og løsningerne findes,” skrev Annelise Madsen.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Stemmetal ved de seneste kommunalvalg:​​​​​​

Merete Amdisen:

2017: 347

2013: 199

2009: 139

2005: 133

2001: Ikke opstillet

 

Ole Bjørstorp:

2017: 1.898

2013: 2.201

2009: 2.075

2005: 2.010

2001: 3.518

 

Annelise Madsen:

2017: 317

2013: 140

2009: Ikke opstillet

2005: Ikke opstillet

 

Kilde: KMD

Drama på generalforsamling

Det tre mand store kandidatfelt er altså nu på plads. Det sker, efter at generalforsamlingen i Socialdemokratiet i Ishøj i begyndelsen af september blev afviklet under stort drama. Det oplyser formand for partiforeningen, Henning Bjerre.

- Man kan roligt sige, at det var kaotisk. Generelaforsamlingen varede i otte timer. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. På et tidspunkt blev der skabt så meget drama om dirigenten, at han valgte at gå, siger Henning Bjerre. 

Byrådsgruppen har siden efteråret 2019 været splittet i to grupper - med Ole Bjørstorp i den ene og Merete Amdisen i den anden - og det var blandt andet uenighederne mellem de to grupper, der stod til skue på generalforsamlingen, lyder det fra Henning Bjerre. 

- De grupper ville have to forskellige måder at drive partiet på - og det udmønter sig nu så til tre kandidater, siger Henning Bjerre. 

Uenighederne mellem grupperne har været så store i løbet af 2020, at partisekretær for Socialdemokratiet, Jan Juul Christensen - der også er en del af landsledelsen sammen med blandt andre statsminister Mette Frederiksen - har måtte rykke ud som mægler. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Med sig har han haft den tidligere mangeårige Roskilde-borgmester Poul Lindor Nielsen, men de har ikke kunne få parterne til at løse deres interne problemer. 

Senest har Merete Amdisen og Ole Bjørstorp været uenige om, hvorvidt en stor høstfest for kommunens ældre borgere skulle gennemføres set i lyset af det høje niveau af corona-smitte, der har plaget Ishøj Kommune siden foråret. 

Den interne splid er dog ikke det eneste Ole Bjørstorp-drama, der har trukket overskrifter i år. Ekstra Bladet kunne således i januar afsløre, at han kørte rundt i en kommunalt betalt tjenestebil stik imod reglerne.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Ishøj Rådhus
Ishøj Rådhus
Foto: TV 2 Lorry

Dyb uenighed

At Merete Amdisen og Ole Bjørstorp er indædte modstandere i den kommende kampvalg stod allerede i december sidste år krystalklart. 

Ole Bjørstorp sagde dengang i utvetydige vendinger til TV 2 Lorry, at Merete Amdisen hverken egner sig til at være gruppeformand eller borgmester. 

- Hun kan ikke samle en gruppe eller et parti. Det går skidt hver gang. Man skal have nogle specielle egenskaber for at kunne være borgmester, sagde Ole Bjørstorp til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen...

Da Merete Amdisen sidste år bebudede sit kandidatur, sagde hun til TV 2 Lorry, at “vi skal være i dialog med borgerne og ikke mindst bevare jordforbindelsen,” og at “Ishøj har brug for både fornyelse og erfaring. Ishøj har brug for en leder, der med sikker hånd kan styre os igennem de udfordringer, vi står overfor. En der er i stand til at træffe vigtige beslutninger med både hjerte og forstand.”

Til det svarede Ole Bjørstorp:

- Men det har hun ikke.

Alle medlemmer af Socialdemokratiet i Ishøj og medlemmer af DSU i Ishøj har mulighed for at stemme på en af de tre kandidater. 

Afstemningen begynder 2. november, og resultatet bliver offentliggjort 24. november. 

TV 2 Lorrys indslag om S-dramaet i Ishøj sidste efterår. 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik