Kim spørger: Hvorfor klistrer skiverne i skiveskåret ost ikke sammen?
Er skiveskåret ost fra supermarkedet overfladebehandlet, så de ikke hænger sammen?
Det er lørdag morgen, og du skal til at lave morgenmad. Du skærer et par skiver ost og lægger dem nydeligt på en tallerken, så de kan serveres pænt på brunchbordet. Men når du så skal adskille osteskiverne igen er det svært - de klæber sammen.
Det har fået Kim Hansen fra Humlebæk til at undre sig.
For hvordan kan det være, at skiverne fra den skiveskårede ost fra supermarkedet ikke klistrer sammen? Hjemme på køkkenbordet oplever Kim Hansen, at skiverne ikke er til at adskille, når han har skåret et par skiver og lagt dem klar på tallerkenen.
- Hvordan kan det være, at når man køber skiveskåret ost så klistrer skiverne ikke sammen, hvordan kan det lade sig gøre? Skærer jeg selv ost i skiver, så smelter mine skiver sig sammen, lyder spørgsmålet fra Kim Hansen.
Vi har undersøgt, om der er noget om snakken!
Det her er et af vores Hurtige Svar
- Se, hvad vi allerede har svaret på
- Stem på ugens udvalgte spørgsmål
- Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
- Kom ind på Spørg Os siden her
Ikke andet end ost
Selvom det kan være underligt, at skiverne i ostepakken er så lette at skille ad og få op på brødet, er der altså ikke brugt nogle smarte tricks fra producenternes side.
Leif Skibsted er professor emeritus i fødevarekemi på Københavns Universitet, og ifølge ham tilfører man her i landet ikke noget til oste, der skal skiveskæres.
Ved oste med lav fedtprocent vil man dog ofte lægge et papir mellem skiverne, for at skiverne ikke klistrer sammen.
- I lavfedtostene er der relativt mere mælkeprotein, og det er proteinerne, der klistrer skiverne sammen. Mælkeproteiner er kemisk levende og kan danne proteinkrydsbinding under opbevaring, siger Leif Skibsted.
Jo glattere, jo bedre
Risikoen for at osteskiverne smelter sammen, er dog større hvis overfladen er ujævn. Derfor er det vigtigt, at osten får det reneste snit muligt.
- For alle oste er det er vigtigt, at overfladen på skiverne er jævn, og det opnår man ved at bruge skarpe skæreredskaber, der skærer hurtigt og jævnt. Det er nok den vigtigste forskel mellem den industrielle proces og skæring på køkkenbordet derhjemme, fortæller Leif Skibsted.
- Får man en ujævn overflade, som derhjemme, får skiverne lettere fat i hinanden og proteinerne kan krydsbinde.
Så det er altså frem med det skarpeste osteredskab i skuffen, hvis man vil undgå klistrende skiver.
Tak til Kim for spørgsmålet!
_
_